Volkstuin vereniging

gewijzigd datum 12-02-2015

Volkstuin2-pag1

Ingekomen meldingen

Op deze pagina kunnen onze leden verschillende items plaatsen die ze teveel hebben of vanaf willen.

Nieuwjaarsreceptie 2015

vtv soepie

Het jaar 2015 begon met het verzamelen van de volkstuinders op zaterdag 17 januari.

Het jaarlijks terugkerend soepfeest werd bezocht door 55 personen. Een onverdeeld succes en de weergoden waren met ons.

De zon werd op 11.00 uur aangezet en uitgeknipt om 14.30 uur.

Daarna stak de wind weer op en konden de paraplu’s weer uit de kast gehaald worden.

De bijeenkomst was leerzaam.

Soeprecepten werden uitgewisseld met in het achterhoofd de kweek van de Nederlands exotische gewassen. Er was 40 liter soep gemaakt en 5 liter bonenschotel.

Dat in de winter de maag meer knort dan in de zomer, is bij deze bewezen.  De erwtensoep was schoon op, de pompoensoep op een litertje na, de tomatensoep had nog geen kopje meer in de pan en van de bietensoep was nog 2 liter over. De bonenschotel had nog 1 maaltje.

Op de nieuwsgierige vraag hoelang de arbeidstijd was voor het maken van de soep, kon slechts vaag geantwoord worden. Tomaten uit eigen tuin overleven de winter namelijk niet en werden al in oktober verwerkt en in de vriezer bewaard.  De totale verwerkingstijd van alle soepen en bonen wordt geschat op 4 x 8 uur. Daarbij is het plukken en doppen van de bonen en de boodschappen voor de erwten en spek niet meegerekend.

Er werden ervaringen uitgewisseld en nieuwe tuinders werden ingewijd in de Heerjansdamse rituelen van het tuinieren.

Opgevallen is dat:

Hoofdzakelijk mannen in de warme kas kropen

- Twee personen te laat kwamen

- Iedereen met de maag gevuld is vertrokken

- De dag erna geen ziekmeldingen waren

- De tenten in 10 minuten waren afgebroken

- De natuurlijke tuindersdrift tot zaaien weer boven kwam

- Iedereen nog even een paar weken vorst wil

- Er veel leuke en verrassende  foto’s zijn gemaakt door Mariëlle

- Nadat zij eerst de (zoete) broden had gebakken

- Elly Bruinzeel heeft gezorgd voor voldoende wegwerpservies

- Jeannette van Strien een geniaal tomaten-ophang-net heeft gehaakt